Interview ambassadeur Matias Kruyen.

Aan het woord is vandaag Matias Kruyen, bedrijfskundig informaticus en specialist in privacy en gegevensbescherming. Hij helpt organisaties om complexe wet- en regelgeving te vertalen naar heldere processen en praktische toepassingen. Matias is een pragmatisch ingestelde toezichthouder en vraagbaak voor management en medewerkers. Hij begeleidt privacyteams, ontwikkelt beleid en geeft workshops die mensen écht in beweging zetten. Met ruime ervaring in uiteenlopende organisaties weet hij als geen ander hoe je privacy verankert in de dagelijkse praktijk. 

1. Wat spreekt jou aan in de missie van Bestuurshub en hoe sluit dit aan bij je persoonlijke drijfveren en werkzaamheden?

 Ik vind dat we veel efficiënter moeten gaan samenwerken, wegens de veroudering in de samenleving. De Bestuurshub biedt hiervoor de perfecte kans om de arbeidstekorten te verhelpen, de Bestuurshub richt zich op brede expertise ( de onderwerpen waar de hub zich op richt zoals; cultuur, zorg etc). Het past bij mijn werk, ik moet vanuit mijn werk veel we en regelgeving waar ik mee te maken heb. Ik heb heel veel opdrachten die op elkaar lijken, dat wilt dus zeggen dat heel bedrijven of organisaties met dezelfde problemen kampen. Wanneer men met een vraag bij de hub terecht komt dan kun je meerdere organisaties die dezelfde problemen hebben tegelijkertijd op de juiste wijze helpen. Je levert een bijdrage aan de hub maar je krijgt ook naambekendheid ervoor terug.

2. Waarom ben jij ambassadeur geworden van de Bestuurshub, en op welke manier wil je bijdragen aan het succes en het uitdragen van de missie?

 In een wereld waar polarisatie massaal plaatsvindt wil ik juist zorgen voor verbinding. Ik stel me open om vragen te beantwoorden, en misschien kunnen we om de zoveel tijd een lezing/ cursus organiseren. We krijgen nu heel veel op ons afgestuurd, zoals cybersecurity. Ik wil door mijn deelname als ambassadeur aan de hub hier een steentje aan bijdragen. Bestuurders hebben ook een geletterdheid nodig omtrent AI, cybersecurity, etc. Want ik vind dat bestuurders tekort komen aan info in die richting, wanneer bestuurders tekort komen aan zulke informatie dan kunnen ze ook geen besluiten nemen. Via Linkedin wil ik mijn netwerk gebruiken om een bijdrage te leveren aan de Bestuurshub.

3. Wat maakt de Bestuurshub volgens jou anders dan andere initiatieven rondom goed bestuur?

Het is goed dat bestuurders samenkomen en met elkaar barinstormen/ sparren over onderwerpen zoals good governance. De hub is een plek waar bestuurders samen kunnen komen, bestuurders zijn namelijk heel erg opzoek naar antwoorden voor hun interne problemen. Want bestuurders kampen vaak met dezelfde problemen en de hub is een mooie plek waar dit gerealiseerd kan worden. Door het delen van informatie help je andere organisaties enorm. De hub is een soort bibliotheek, waar organisaties goed doordachte producten voor hun organisatie kunnen gebruiken. Het is een inhoudelijke samenwerking.

4. Als jij morgen een zaal vol bestuurders of toezichthouders mag toespreken, waar zou je het over hebben en wat zou je hen willen meegeven?

 Ik zou het over cybersecurity hebben, er moet veel meer beleving komen vanuit bestuurders omtrent hun cybersecuritysysteem. Durf om meer moeilijke beslissingen te nemen. En praten over de context waar je organisatie in verkeert. Wat is de daadwerkelijke input voor je  klanten. We moeten besluiten nemen en het belang van privacy op waarde inschatten en verhogen.

5. Waarom zouden anderen zich aan de Bestuurshub moeten verbinden?

Verbinding is nodig om tot betere samenwerking  te komen binnen uw organisatie, leren doe je door te voelen, denken en doen. Het is een platform waar je vragen kunt stellen, en problemen waar je meezit te beantwoorden. Samengevat in de woorden van Matias: "Leren doe je door te voelen, kijken, denken en te doen. En met name om je heen kijken oftewel reflectief observeren doe je niet alleen".